Aslında bu sorunun açılımı şudur; Çiçekçilerden aldığımız gayet sağlıklı, gayet bol çiçekli bitkiler evimizde ya da bahçemizde neden ölüyor? Neden ilk halindeki gibi olmuyor?
Bulunduğumuz ilçenin yani Dikili'nin iklimine göre konuşmak gerekirse, 3-5 başlık altında yetişme tarzlarına göre süs bitkilerini sıralamak en doğru olacaktır.
-İklimin etkisi ile yaşama şansı az olan bitkiler...
1- Begonvil : Bol dikenli, koyu mor çiçeklerinin içinde küçük (krem renkli) çiçekli olanları hariç ki buna da ancak çok rüzgarsız alanlarda bakabilirsiniz, diğerlerinin yaşama şansı % 5 gibi. Bu oran 2-3 yıl sonra yine de % 0 olacaktır.
Sarıp sarmalamak da fayda etmez. Bu tip renkli ve hassas begonvilleri kış aylarında ancak ve ancak limonluklarda koruyabilirsiniz.
2-Japon Gülleri (Hibiscus): Yine bölgemizde yaşama şansı az olan dekoratif süs bitkilerindendir. Kırmızıdan limoni sarıya yalınkattan, kat kat olan çiçekli çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle kırmızı japon gülünün bu iklime diğer renkli japon güllerine göre dayanımı daha iyi olsa da yine de zor yetişen bir süs bitkisidir. Kışın limonluklarda korumaya alınmalıdır.
3-Melisa: Yaşadığımız Kuzey Ege bölgesinde yaşaması oldukça zordur. Daha doğrusu kış aylarındaki soğuklardan etkilenip kışın donup kaybolmaktadır. Kışın limonluklarda korunmaya alınmalıdır..
Levent ÖZCAN
2 yorum:
Ablamın sevgili eşi Levent...
Gardenyam yerini sevmedi yapraklarını aşağı sakıttı çok üzülüyorum acaba saksı değiştirirken mi hata yaptım yoksa yerini mi değiştirsem yoksa yeni yerine alışmasını mı beklesem...
Sevgili Funda...biraz beklemek lazım, malum iklim değişikliği...
gerçi ablanla da konuştum, o da söyledi durumu galiba şimdilerde biraz toparlanmış
ilerleyen zamanlarda herhangi bir problem olursa tekrar görüşürüz
Yorum Gönder