Ocak ayı ile birlikte bahçelerimizde budama işlemleri başlamıştır. Kısaca budamanın yararlarını açıklamak gerekirse ;
1. Zedelenmiş, hastalıklı dalları keserek ağacımızın üzerindeki yükü almış oluruz.
2. Budama yaparak ağaçlarımızın eşit miktarda güneş ve hava alımını sağlamak.(eskiler derki : bir kuş iyi budanmış bir ağacın çatısından kanatları açık olarak rahatça geçebilecek şekilde açık olamalıdır.
3.Ağacımızın verime yatmasını sağlamak.
4.Her budamada ağaçların gençleşerek, kök yapısının çok iyi bir şekilde yayılmasını sağladığımız unutmayalım. İyi bir kök yayılımı gösteren bitkilerin topraktan suyu, besinleri daha iyi ve rahat alacığı unutulmamalıdır. (özellikle şeftali, vişne, kiraz, zeytin gibi).GARDENYA ÇİM, levent ÖZCAN
Aşağıda erik ağacımızın budamadan önce ve sonraki hali görülmektedir.
Hatalı budama yada hiç budama yapılmayan aşağıdaki ağacımızda ölmüş dallar oluşmuştur.
Sarmaşık gülün budanması. Özelikle güllerimiz gölge ortamda asla gelişemezler.Pergola altına sıkışmış sarmaşık gülümüzü açığa alarak iyi bir fotosentez yapmasını şağladık, oda bize bu bahar ve yaz gülleriyle teşekkür edecektir.
Vişne ağacımız.Şimdi çok daha rahat.
Normal güller: Yılda en az iki kez ocak-şubatta sert, eylül-ekim aylarında orta budama yapılmalıdır.Sezon boyunca güller döküldüğü anda bitki yapısına göre, 3 ile 5 yaprak aşağıdan gül kapsülü kesilmelidir.
(gül sahibine şöyle dermiş; sahibim deli olsa da elinde makası beni hergün budasa)
Limon serviler.(Cupresus) Hangi ile, ilçeye gitsem bu gariban bitkiye budama adı altında yapılan katliamları görünce çok üzülüyorum.Limon servi asla dipten budanmaz. Yaprak ağırlığı mutlaka köke yakın olmalıdır. Çünkü limon serviler yüzeysel köklüdürler. Dolayısıyla ağırlık dengesi üstte olunca kuvvetli bir yağmur ve akabinde fırtınayla hemen yan yatmaktadırlar.