ÇİÇEKLİ YAZI

UZUN

25 Temmuz 2012 Çarşamba

ÇİM EKİMİNE İLK ADIM

Merhabalar...
Bugün özellikle bahçemizin tam anlamıyla bütünleyicisi olan ve oldukça detaylar içeren,
çim konusunu ele almak istiyorum.

Bu ayda çim ekimi için toprak hazırlığına yavaş yavaş başlanması gerekmektedir. Şunu unutmayalım ki çim ekiminin  başarılı ve ektiğimiz çimin uzun yıllar alanımızda sağlıklı bir şekilde kalmasının  tek kuralı, çim tohumu karışımlarının seçimidir...ve bu karışımlara girecek çim tohumu varyetelerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

1- Çim ekeceğimiz alanımızın güneş ışığının durumuna göre: Özellikle karışımlara giren çim varyetelerinin hemen hemen hepsinin belirli bir saat, gün ışığı görme ihtiyaçları vardır. Aksi taktirde bir zaman sonra gölgeli alanlarda karışımı oluşturan varyetelerden çoğu gölgeye dayanımı az olduğundan alandan kaybolacaktır. Ve buralarda boşlukların neticesinde su, toprak tarafın emilemeyeceğinden yosunlaşmalar başlayacaktır. Özellikle ağaç altı, bina arasındaki alanlarda mutlaka gölgeye dayanımı olan çim varyetelerinin yer aldığı karışımlar kullanılmalıdır. İlerleyen günlerde bu konu hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz bloğumda.

2- Çim ekimi yapacağımız alanın büyüklüğüne göre: Çim ekimi hem zahmetli, hem de maddi anlamda masraflı bir iştir. Alan büyüdükçe bakım maliyetleri de bir o kadar artabilmektedir. Dolayısıyla genelde büyük alanlarda büyümesi yavaş, biraz daha kaba görünümlü çim karışım varyetelerine yönelmek, ileride alanın homojen yeşilliği için çok gereklidir.

3- Çim ekimi yapılacak alanın toprak yapısına  göre: Bu konuda yapılabilecek en mantıklı şey, alanımızdaki toprağı yenilemek değil, bilakis var olan toprağı değişik materyallerle ıslah etmektir. Yine bu başlıkla ile ilgili ilerideki yazılarımda daha detaylı bilgilerim olacaktır.

4- Bahçe sulama suyunuzun içerisinde bulunan tuz oranlarına göre: Bu da çim karışımını seçerken dikkat edilecek önemli başlıklardan biridir. Tuzluluk sadece denize yakın alanlarda vardır düşüncesi yanlıştır. Mutlaka sulama suyunuzu tahlil ettirmek, çimlerinizin sağlıklı var olmaları için gereklidir.

5- Çim ekeceğimiz alanın kullanım amacına göre: Çok basittir...Yoğun basılan alanlara farklı, az basılan alanlara farklı çim karışım tohumları kullanılmalıdır.

6-  Çim ekeceğimiz alanda bulunma süremize göre: Denize uzaklığı, sadece yaz aylarında mı kullanılacak, yoksa yaz-kış mı kullanılacak onu göz önünde bulundurmak gerekir. Sürekli yaşadığımız yer ise '' her dem yeşil'' serin iklim çim tohumu varyeteleri, 3-4 ay kalınan yazlıklarda da genelde sıcak iklim çim tohumu varyeteleri kullanılmalıdır.

7- Bakım  şartlarına göre: Çimlerin tam alanımızı kaplamasıyla bakım işlemleri  de başlayacaktır. Bakım; düzenli sulama, düzenli biçim, yine  düzenli gübrelemeyle sağlanacaktır. Bu durumda ne kadar sıklıkta bakım yapabilirim  sorusuna  cevap vererek ona göre çim tohumu karışımları seçilmelidir.

Yukarıda yazdığım maddeler ışığında en uygun karışımları hazırladığımızda başarılı bir çim tesisini yapmak için ilk ve güvenli adımı atmış oluruz. Piyasada bir çok firmanın paketleyip sattığı çim tohumları  karışımları bulunmaktadır.

Bakın şu çok önemlidir: İçerisinde 6-7 ayrı çim tohumu karışımı bulunan örneğin 6'lı  7'li karışımlar daha kalitelidir diye bir inanış asla doğru değildir. Yukarıda sıralamış  olduğum maddelere  göre bazen 2-3 tür çim tohumun karışımının alanda kullanılması çok daha kaliteli bir çim tesisi anlamına gelecektir.

Bir kaç gün sonraki yazımda, tohum çeşitleriyle ilgili toprak hazırlığı esnasında dikkat edilecek hususlara değineceğim...
Gönderen Levent ÖZCAN

ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...